BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Misija “Balandėliai”

Žiūriu, ko tais mane patraukė ant grandiozinių projektų. Tai obuolienė, tai vėl kažkas. O kadangi praitą savaitę lyg tyčia kopūstai ir faršas buvo pigiau vietiniam Hemkope (o pro akcijinį maistą man lkaip žinia abai sunku praeit nepasigriebus nieko), tai atėjo ir balandėlių eilė. Woosh! Kas čia yra, galvoju. Pagooglinau, radau porą smulkiau aprašytų receptų. Labiausiai patiko didžiojo kulinaro Giedriaus instruktažas, tai tuo maždaug ir sekiau (: Roota, gali neskaityt, tik paveiksliukus žiūrėk.

Beje, švedai irgi gamina balandėlius. Bet pažiūrėjau receptą, tai ten visokie cukraus sirupai pilasi ir panašios nesąmonės, nesuprantu kam gadint gerą daiktą.

Iš tikro tai didžiausia problema su kuria tamsų šeštadienio vakarą susidūrėm tai didelio puodo neturėjimas. Va buvo toks kaimynas Mikaelis, turėjo labai nuostabų didelį puodą kurį galima buvo pasiskolint. Tai ne, išsikraustė mat. Aišku ir puoda su savim išsivežė. Na nieko. Sugrūdom šiaip ne taip turimą kopūstą į kažkokį kito kaimyno kitą puodą, buvo apsemtas biški daugiau negu iki pusės ir labai ten laviravimui daug erdvės neliko. Todėl labai nustebau ir apsidžiaugiau, kad kopūstų lapai stebėtinai lengvai nusiima, vos ne porą minučių palaikius karštam vandeny. Nespėji traukt. Labai pravertė patarimas, kad peiliu aplink kopūsto kotą iš anksto įpjaut reik. Na, po to jau nuluptus lapus atgal į puodą sumetėm pasimirkyt, kad dar labiau sumikštėtų.

Niekad negalvojau, kad kopūstas yra tokios meniškos natūros ir išvaizdos.

Tai va. Labai buvo įdomu lupinėt kopūstą ir apžiūrėt pagaliau kaip gi jis ten viduj atrodo. Maždaug nuo kopūsto vidurio lapai tampa per maži kokiems nors balandėliams, bet šiaip visai skanūs buvo pagraužt. Tokie nei žali, nei virti, nesuprasi. Tiesa, antrą dieną jau nelabai skanu pasidaro.

Su faršu ten kaip ir viskas aišku, mėsa, svogūnas, druska, pipiras ir stebuklingoji kalendra (niekad nebūčiau pati sugalvojus dėt, bet Giedrius sako - Giedrius žino). Keista sensacija kai rankom makalioji iš šaldytuvo ištrauktą labai šaltą faršą ir ką tik išvirusius karštus ryžius. Confusing. Iš pradžių nelabai norėjo ingredientai į vieną masę pavirst, bet po kurio laiko pasidavė ir susimaigė. Woo-hoo!

Na ir atėjo reikšmingiausia dalis. Vyniojimas. Ir taip bandėm, ir anaip, įvairias konfiguracijas žiūrėjom, kaip čia gudriau, sukom sukom galvas ir kopūstą. Finale, bendrom pastangom išsirinkta lyg ir normaliausia technika:

Neįsivaizduoju, kiek toks lankstymas yra teisingas, ir ar aš čia labai kažkokiom nerašytom taisyklėm nusižengiau, bet gi svarbiausia kad susivyniojo ir neiširo, ane? (: Tiesa, ties storiausia lapo vieta biški peiliu pasidarbavo Brangusis kad ploniau ten būtų ir lengviau susilenktų.

Balandėliai išsirikiavę ir pasiruošę tolesniom procedūrom

Apvoliojau miltuose, apkepiau ant sviesto šiek tiek ir sluoksniais sudeliojom į savo nelabai didelį puodą. Vos tilpo (: protarpiais barstėm morkų riekelėmis (beje, tos tai nelabai finale mane sužavėjo, bet aš kai nelabai didelė morkų megėja, tai galiu būt šiuo klausimu šališka), dėjom grietinės, kečiupo, pomidorų pastos iš tūbelės, barstėm druska, pipirais ir kalendra. Pylėm vandenio kad ne visai apsemtų viršutinį sluoksnį, patroškinom kokių 40 minučių ir suvalgėm su bulvėm. Yeah! ((: Tiesa, jei būtų didesnis puodas ir daugiau vietos, tai gal būčiau bent kartą sukeitus apatinius balandėlius su viršutiniais, nes biški biški prisvilo apatinis sluoksnis. Nors skoniui tai jokios įtakos tiesą sakant neturėjo.

Čepsėjom, šliurpsėjom ir pilvus glostėm nes tikrai buvo labai labai skanu (: Super-niam-niam.

Ir dar kas mane baisiai sužavėjo, tai patiekalo savikaina ir gautas balandėlių skaičius. 600 g faršo ir vienas kopūstas pavirto į 13 balandėlių. Būtų pavirtę į 14 balandėlių, bet baigėsi dideli kopūsto lapai. Grubiai, ir viską į viršų apvalinant paskaičiavom kad vieno balandėlio savikaina buvo kokios 3 kronos. Vienas litas su biški ((: Na, aišku sugaišom kokias 2 valandas ir valakyta ten biški terliotis su tuo kopūstu, bet tikrai apsimoka. Rekomenduoju. Ne taip ten viskas baisu ir sudėtinga kaip atrodo.

Great success, kaip saka! ((:

Rodyk draugams

Komentarai (15)

  1. aš tai tų kopūstų nevalgau, nes jie tiuženos kažkokie. tai tik išlupu faršą:) darkau maistą, kaip pasakytų mama.

  2. aha, mano sesė taip cepelinus darko ((:
    bet šiaip nepasakyčiau kad sutižę buvo kopūstai, viskas labai gerai pasidarė (skonio reikalas, aišku)

  3. Tikrai puikūs balandėliai :) Tos dvi ne visiems žinomos smulkmenos - koto išpjovimas, ir kietosios lapo dalies paploninimas peiliu, jau garantuoja visai nieko balandėlius. O dar faršas su kalendra…mmm…
    Tik aš lankstau kitaip, pagal tavo schemą būtų taip - dedu mėsytę ten kur 3, užlenkiu kraštelus 1 ir 2, o tada susuku iki 4 :)
    O kad neprisviltų balandėliai, ant dugno puodo reikia pakloti kelis tuos mažesnius lapus iš kopūsto, galima ir pora-trejetą sluoksnių :)
    Daugiau kulinarinių šedevrų! :)

  4. a.. matai kaip! ačiū už patarimus, gerb namų darkytoja! (: kitą kartą taip ir darysiu

    bet vat man buvo įtarimas kad kažkokią paskirtį tie kopūsto likučiai turi turėti.. pasirodo akurat (: o koto išpjovimas ir kalendra tai čia pas tą Giedrių radau, aš dar ne tiek gudri.

  5. Roota:

    Jooooooo. Šainy. Joooooooooo.

  6. Tai net paveiksliukai nepatiko? ((: kamon, ai trai

  7. Gražūs, gražūs tie paveiksliukai. Ypač paskutinis :)

  8. Roota:

    I sy jū trai. But ai ėm still sed.

  9. o jei pavaišinčiau, mažiau sed būtum? ((:

  10. Liolik:

    Shiny shiny, ir man noris jau pakritikuot.. bent receptus egzotiskesnius detum :) O tai balandelius reikia pas tevus valgyt, klasika gi!

  11. pf, egzotikos mat užsimanė. man tai pakankamai egzotiškas patiekalas, kai visokius kopūstus reik mirkyt, mėsą kažkaip vyniot ir panašiai. tik nereik lia-lia ((:

  12. GG:

    bet jau koks grožis kopūstų :D užsimaniau net.
    O dėl puodų tai mane nervina žmogėnai, kurie su savim puodus išsiveža. Čia kaip ir tradicija gerus daiktus palikti:D

  13. Lina:

    Kad valahitos butu maziau . Kopusta 15min i mikrobange ir neteks svilti nagu bei terliotis su vandeniu o beto ir zymiai greicia :D

  14. siaip as skeptiskai nusiteikus pries mikrobanges naudojima, kai kalba eina apie sviezias darzoves (: bet aciu uz patarima!

  15. Nata:

    viktorija rašo:
    2008-09-16 12:00

    aš tai tų kopūstų nevalgau, nes jie tiuženos kažkokie. tai tik išlupu faršą:) darkau maistą, kaip pasakytų mama.

    HAHA juokingiausia, kad as viskai atvirksciai,padarau balandelius, o tada kai valgau islupu farsha :)))

Rašyti komentarą