BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Mūsų pirmasis Tiramisu

Na va, net vasaris neatėjo, o jau rašau pirmą šių metų įrašą ((: Šaunuolė aš! Pradėsiu metus saldžiai.. Tai arba mums gerai bus, arba dantisas džiaugsis daug darbo gavęs, bus matyt.

Ogi sugalvojom tamsų šeštadienio vakarą su Brangiuoju pasilepint Tiramisu. Namie gamintą esu ragavus tik vieną kartą, kaip gaminamas teoriškai žinojom, žodžiu piece of cake. Ir gi tikrai buvo lengva, greita ir baisiai skanu. Rekomenduoju!


Aišku, padarius vieną nuotrauką išsikrovė fotoginklo elementai, bet tai negi dabar bėgsi kraut, kai toks skanumas ant stalo…

Tiesa, panaršę interneto platybes supratom, kad recepto variacijų – milijonai. Vieni deda tik trynius, kiti ir baltymus, vienur pila alkoholio į kremą, kitur ne. Vieni sumaišo ir viskas, kiti dar bliūdą į karštą vandenį įmerkę maišo kol tirštės, ir tt. Proporcijos kremo su sausainiais irgi skiriasi, vienur 6 sausaniai, kitur tokiam pačiam kiekiui 12 (: Pasiblaškėm, pasiblaškėm ir išsirinkom paprastą maksimalistinį variantą su viskuo – ir su baltymais, ir su alkoholiu, ir su daug sausainių, o kaitint patingėjom, tai tiesiog viską sumaišėm ir užpylėm. Sustingo, viskas gerai buvo, dubenėlius net išlaižėm iš to skanumo (: Nėra pigus desertas, bet verta kartais pasilepinti.

Na gerai, be tolesnių gražbyliavimų, reikės va ko:

250g Maskarponės (kažkur perskaičiau, kad galima pakeisti varškės kremu+plakama grietinėle, bet nebandžiau)
2 kiaušiniai
2 šaukštai cukraus pudros (arba kokie 4 paprasto cukraus, bet su pudra geriau)
~12 “Savoiardi” sausainių – konsistencija, kaip biški padžiūvusio labai saldaus biskvito, tai iš bėdos turbūt galima pakeist arba savo keptu, arba kur būna pirkt pertepimui paruošti (:
1,5-2 dl šaltos stiprios kavos
2-3 šaukštai alkoholio (originale Amaretas arba Marsala vynas, mes naudojom Bailey’s – super puper tiko)
(nebe)Slaptas ingredientas – Rigas Balsams
Papuošimui – kakava

  1. Užplikyt stiprios kavos ir atšaldyt, perpilt į kokią sriubinę lėkštę
  2. Trynius išplakt su cukrum iki kreminės konsistencijos
  3. Baltymus išplakt iki standumo
  4. Maskarponę išsukt su alkoholiu iki vientisos konsistencijos (iš pradžiu išsigandom, kad sutraukė, bet po to viskas vėl gražiai pasiskirstė)
  5. Trynius ramiai permaišyt su maskarpone, ir po to atsargiai sudėt plaktus baltymus ir dar ramiai pamaišyt. Kiek skaičiau – svarbiausia nepersistengt stipriai makaluojant nes po to gali nesustingt.
  6. Nebūtinai, bet mums patiko: Į kavą šliūkštėlt truputį Rigas Balsams, kiekis pagal skonį. Mes kokių 30ml gal pilstelėjom, vis paragaudami ar ne per daug.
  7. Na, o dabar - įdomiausia dalis – sukompiliavimas (: Mes darėm į mažus vienos porcijos dubenėlius, bet galima ir vieną didelį indą daryt. Tiesiog pagalvojom kad gražiau bus, jei nereiks šaukštu iš bendro pasemt, viskas išsimakaluotų.
    Sausainius (jei maži dubenėliai, laužt per pusę, kad tilptų) 1-2 sekundem pamerkt dugnu į kavą. Labai greit prisigeria skysčio tie sausainiai ir pradeda byrėt, taip kad neužsisvajokit šitam žingsny. Pamirkytus sausainius dėt vienu sluoksniu į pasirinkto indo dugną, tada padengti kremu, vėl sausainiai, vėl kremas. Mes darėm dviejų sluoksnių, nežinau, turbūt galima ir toliau tęsti, jei reik.
  8. Slepiam Tiramisu šaldytuve kokiai valandai-dviem
  9. Prieš pat patiekiant viršų per sietą nubarstom kakava.


Seilės varvėjo, ranka drebėjo, kakavos gumuliukų pribyrėjo (:

Vat ir viskas! Mums iš tokio kiekio gavosi trys maži vienos porcijos dubenėliai plius vienas kiek didesnis dubenėlis, tai sumoj kokios 5 porcijos. Recepte buvo parašyta kad čia tik 3, bet kad labai jau sotu, tai užteko ir po mažesnį kiekį (: O jau gardumas… burnoje tirpo. M-m!

Patiko (2)

Rodyk draugams

Komentarai (3)

  1. Roota:

    U know, i dont cook. Bet cia taip lengva. Ir nerekia nieko kept. O sausainiai “du gaideliai” tiks vietoje tu savovavavialiardi?

  2. ((: yeah! Root, jei jau net tu nori pagamint tai man cia auksciausias lygis tada. Del gaidelio nzn, gal ir gali tik ilgiau kavoj pamirkyt, nes turbut taip greit nepermirks? Esme kad kai valgai deserta turi tie sausainiai tirpt burnoj ir nieko nereik kramtyt ((:

  3. Receptu nesidomėjau, bet paskanaut tokiu gardėsiu norėčiau. Va kad jį paštu pasiųst mums galėtum.

Rašyti komentarą